La mirada dels i de les expertes

Patricia_CastanPatricia Castan (Barcelona, 1970). Periodista d’El Periódico de Catalunya des del 1996, i actualment Cap de Secció de Gran Barcelona d’aquest diari, va fer la cobertura informativa del Pla dels Ascensors i de les mobilitzacions veïnals que va generar. Va sorprendre’s de la capacitat de l’Emília Llorca per aglutinar els i les joves del barri – entre el col·lectiu okupa de Miles de Viviendas- amb gent d’edat més avançada del barri. Des d’aquell moment, l’Emília va esdevenir una font informativa de la periodista com a interlocutora del què estava passant al barri.

Capture d’écran 2013-10-28 à 18.22.58Mercè Tatjer Mir (Barcelona, 21 de octubre de 1942) és Catedràtica de Didàctica de les Ciències Socials a la Universitat de Barcelona. Com s’ha especialitzat en geografia urbana i història urbana, i en didàctica del medi urbà, ha participat en equips interdisciplinaris de planejament urbà que s’han dut a terme a la ciutat de Barcelona, especialment a Ciutat Vella. Per exemple, va ser membre de l’equip tècnic que va desenvolupar el Pla d’Especial de Reforma Interior de la Barceloneta del 1985.

Pel seu profund coneixement del barri de la Barceloneta , plasmat en molts llibres que Tatjer ha publicat, en el documental la Catedràtica dóna una mirada històrica del barri, així com explica les característiques de diferents intervencions urbanístiques que ha sofert el barri, com el polèmic Pla dels Ascensors.

Lluís_RabellLluís Rabell (Barcelona, 1954) és traductor intèrpret. El Raval va ser el seu barri de naixament fins als 14 anys, quan es va traslladar amb la família a l’Esquerra de l’Eixample, on viu des d’aleshores i on presideix l’associació veïnal del districte, una de les AV amb una trajectòria de lluita històrica de la ciutat. Des de fa dos mesos, presideix també la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB).
Dins el documental Rabell parla dels focus de lluita del moviment veïnal de Barcelona i la promoció, per part de l’administració municipal, d’una ciutat que dóna servitud al turisme però oblida els drets socials del veïnat.